Bank schoonmaken zelf doen of hier een professional voor inschakelen?
Bank schoonmaken

Bank schoonmaken zelf doen of hier een professional voor inschakelen?

In dit artikel leggen wij jou uit hoe jij zelf een bank kan reinigen. Wij leggen in dit artikel de voordelen van zelf een bank reinigen uit, maar leggen ook de nadelen uit. In sommige gevallen is het beter om een professional in te schakelen en wij zullen uitleggen waarom?

Toch liever een professional inhuren om jou bank te laten reinigen?
Klik dan hier

Hoe zelf een bank schoonmaken?

Kijk hoe sterk de vervuiling op een bank is, heb je te maken met zeer lichte vlekken? Of heb je juiste te maken met dikke opzichtige vlekken? Hebben we het hier over een paar vlekken? Of zit heet de bank onder vlekken en vegen?

Jij kunt vast stellen voor jezelf hoe vervuild de bank daadwerkelijk is voor het blote oog.
Op het moment jij te maken hebt met zeer lichte vlekken, dan gaan wij jou nu uitleggen wat jij het beste kunt doen.
Pak een schone microvezel doekje en maak deze licht vochtig met lauw water. Pak ook een schone droge theedoek.

 1. Wrijf de licht vervuilde plekken in met een vochtig theedoekje.
 2. Wrijf de nu vochtige plek af met de schone droge theedoek
 3. Als jij een beetje geluk hebt, is de plek nu weg getrokken, zo niet, dan betekend het dat jij zwaarder geschut zult in moeten zetten.

Wat jij absoluut niet moet doen: gebruik nooit een zeepsop of ander spuitend goedje (zogenaamde vlek weg product), namelijk deze zal de vlek erger maken.

Zwaarder geschut inzetten om een bank te reinigen
bank schoonmaken

Je bank is wat zwaarder vervuild in de loop der tijd of je bank is gewoon vies!
Er is maar 1 bewezen methoden die daadwerkelijk de vervuiling uit je bank weg kan halen. De bank schoonmaken methoden waar wij over spreken heet de sproeiextractie methoden. Bij de sproeiextractie methoden word er gebruik gemaakt van een zogeheten sproeiextractor, deze machine kan zowel substantie spuiten, als het uitzuigen van vervuiling ( zowel nat als droog zuigen). En goedkope sproeiextractor kost gemiddeld zo’n €500,- en dit is natuurlijk niet heel erg goedkoop. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een sproeiextractor te huren bij een bouwmarkt zoals bijvoorbeeld: De gamma.
Voor een paar tientjes per dag heb jij zo een apparaat.
Hoe werkt nu zo’n sproeiextractie apparaat?

Je kunt de tankreservoir vullen met water, je steekt de stekker in de stopcontact en je drukt zowel de linker als rechter knop aan om de machine te laten werken.
Als het goed is kun je nu water spuiten op de bank. Na het spuiten van het water, kun je het water ook weer opzuigen. Dit kan ervoor zorgen dat lichte vervuiling minder zal gaan worden op je bank. Maar voor sterke vervuiling zal enkel water niet helpen. Je moet natuurlijk ook een geschikte zeep gebruiken. Helaas de meeste zepen zijn niet geschikt voor meubelreiniging. Pas altijd goed op met chemicaliën, deze doen jou bank meer kwaad dan goed. Als jij perse zelf jou bank wilt reinigen en jij hebt hier echt geen budget voor, doe dan het volgende:

 1. Gebruikt HG vlekkenverwijderaar
 2. Sproei water met de sproeiextractor op de bank
 3. Sproei daarna de vlekkenverwijderaar op het natte stuk
 4. Pak een microvezel doekje en wrijf de vlek in.
 5. Zuig nu de natte stukken weg

Als het goed is, is de vlek nu weg. Krijg je de vlek nog niet weg, dan kun je nog 2 dingen doen:
je koopt een nieuwe bank of je besteed de opdracht uit aan een professional.

De gevaren van zelf je bank reinigen

Bestaan er gevaren om zelf je bank te reinigen? Helaas ja die bestaan zeker.
Welke gevaren zijn er dan?

 • Te veel water gebruiken en niet voldoende opzuigen, kan leiden tot verstikken en uiteindelijk tot schimmelvorming.
 • Een bepaalde zeep gebruiken, die chemicaliën bevat, deze kunnen voor pertinente verkleuring zorgen, maar kunnen ook andere schades met zich meenemen zoals harde slijtage aan meubelstof.
 • Bepaalde meubelstoffen, kunnen niet tegen bepaalde ingrediënten van meubel zepen. Dit kan eveneens leiden tot pertinente verkleuring. Als er eenmaal een verkleuring is opgetreden is dit 9 van de 1 keer van pertinente aard. Dit noemen wij ook wel fixatie!

Zelf een bank reinigen kan zeker een goede uitkomst bieden, zeker als jij een krap budget hebt. Een bank reinigen door een niet professional van een gemiddelde bank voor 4 personen, dan sta je al gauw 2 a 3 uur te reinigen. Als jij ervoor kiest om een bank zelf te reinigen, reinigen dan wel de volledige bank, de reden hiervoor is: als jij enkel een gedeelte van de bank reinigt, kan er kleur verschil optreden en dit zal echt geen bevredigend gevoel met zich meenemen.

Waarom een professionele bank reiniger?
Bank schoonmaken

Een professionele bank reiniger, heeft kennis van meubelstoffen, materialen en zepen. Een professional zal eerlijk advies uitbrengen en zal de klus snel kunnen klaren.

Wanneer is een professionele bank reiniger interessant?
Wanneer jij een bank hebt boven de €1000,- is een professionele bank reiniging meer dan interessant, een professionele bank reiniger kan jou bank weer een 2e leven inblazen.

Wat kosten een professionele bankreiniging gemiddeld?

De prijs van een professionele bank reiniging kan per bedrijf verschillen, afhankelijk van het aantal zitplaatsen, rekent een bedrijf gemiddeld voor een bank van bijvoorbeeld 4 zitplaatsen vanaf €150,- aan. Een bedrijf dat diensten aanbied onder de €100,- voor meubelreiniging zijn vaak geen professionele meubelreinigingsbedrijven met een KVK. Deze cowboys reinigen een bank voor een zeer laag tarief, maar vaak is de kwaliteit hier ook naar. Dus in dit geval geld de regel goedkoop kan nog wel eens duurkoop zijn, een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Wil jij jou bank laten reinigen door een professional?
Klik dan hier

Misschien ook een interessant artikel: Bureau stoelen laten reinigen op Locatie

bank schoonmaken